Veel landen lijken de Corona-crisis onder controle te krijgen. Alleen in de V.S. is deze brandhaard nog niet geblust. Dinsdag werd er zelfs nog extra olie op het vuur gegooid getuige de nog nooit eerder vertoonde negatieve olieprijs. Ondanks dit is de economie van de V.S. nog steeds de grootste ter wereld en daarmee een regio waar je als belegger niet omheen kunt of wilt. Mercurius belegt daarom een deel van het aan haar toevertrouwde vermogen in het T. Rowe Price US Blue Chip Fund. De term ‘Blue Chips’ wordt gebruikt voor aandelen van grote toonaangevende bedrijven, vaak multinationals, met een lange trackrecord. Veel van deze bedrijven vinden hun afzet over de hele wereld en zijn daardoor voor hun resultaten al lang niet meer uitsluitend afhankelijk van de ‘eigen’ economie. De Amerikaanse consument blijft een belangrijke pijler maar is niet meer de enige groeimarkt. Prangende vraag blijft: Zijn Amerikaanse aandelen interessant?
US Blue Chips by T. Rowe Price
T Rowe Price is niet voor iedereen een bekende naam, maar met een beheerd vermogen van ca. 1.200 miljard dollar is het één van de grootste assetmanagers. Beheerder Larry Puglia is al bijna 30 jaar verbonden aan deze assetmanager en de drijvende kracht achter het succes van het US Blue Chip Fund. Hij volgt een consistent beleid waarmee hij zijn eigen inzichten combineert met de sterke analytische capaciteit die binnen het fondshuis aanwezig is. Hij vermijdt bedrijven met hoge schuldratio’s waarbij sterk wordt gekeken naar de kwaliteit van de leiding van het bedrijf. Toch treffen we naast de ‘gevestigde orde’ ook snelle groeibedrijven, waaronder zelfs enkele niet-Amerikaanse namen. De focus ligt op zeer liquide large-cap aandelen. Het fonds kent een brede spreiding met ca. 120 onderliggende bedrijven.
Top 5 beleggingen….
Overigens is het voor een aantal bedrijven altijd de vraag of we ze wel als (volledig) ‘Amerikaans’ kunnen aanschouwen. Neem bijvoorbeeld Google… Sergej Brin, één van de twee oprichters en is van Russische afkomst nota bene! Sinds 2015 is Google ondergebracht bij moederbedrijf Alphabet met het hoofdkantoor in Californië. Amerika dus! Alphabet is één van de top 5 posities in het fonds. De belangrijkste producten van Alphabet zijn naast zoekmachine Google, besturingsprogramma Android en videokanaal YouTube. Daarnaast richt Alphabet zich op activiteiten op biomedisch gebied, zelfsturende auto\’s, domotica, kunstmatige intelligentie en stedelijke innovatie. Wereldwijd actief met de thuisbasis in de V.S.! Verder treffen we in de top 5 veel bekende namen als Amazon (9,5%), Facebook (6,1%), Microsoft (5,8%) en Alibaba (4,7%). Stuk voor stuk kansrijke bedrijven in dit COVID-19 tijdperk.
Maar ook andere aantrekkelijke posities…….
Een mooi voorbeeld van een ‘onbekendere’ naam in onze portefeuille is Intuitive Surgical Inc. Wellicht minder bekend, maar met een notering in de Nasdaq 100 en in de S&P 500 wel degelijk een echte Blue Chip. Dit bedrijf richt zich met name op robotica toepassingen in de medische sector. Denk hierbij aan operatierobots die het chirurgen mogelijk maken om operaties nauwkeuriger en efficiënter uit te voeren. Hierdoor wordt de hersteltijd van patiënten aanzienlijk verkort. De belangrijkste markt is nog steeds de VS, maar inmiddels draait ca. 36% van de gerobotiseerde installaties buiten de VS met Europa en Azië als belangrijkste markten. Een mooie combinatie van technologische ontwikkeling ten behoeve van een efficiëntere gezondheidszorg. De huidige crisis doet ons hier de noodzaak weer van inzien.
Een andere mooie naam in de portefeuille is bijvoorbeeld Maxim Integrated Products. Een producent van o.a. hoogfrequente chip-technologie. Zo produceert Maxim bijvoorbeeld technologie die gebruikt wordt om via een horloge doorlopende metingen te kunnen doen om onze gezondheid te monitoren. Het bedrijf is in 1983 opgericht en sindsdien doorlopend bezig te bouwen aan een ‘slimmere toekomst’. Aantrekkelijke technologie die mogelijk meerwaarde kan bieden in de gezondheidscrisis zoals wij die nu ervaren. Met een omzet van ruim 2 miljard dollar ook geen kleine speler.
Niet alles in de portefeuille is ‘Tech’, ‘Health’ of ‘Communications’. Neem bijvoorbeeld Ross Stores, in de V.S. bekend om haar slogan ‘dress for less’! Bij Ross ligt de focus op laagdrempelige en goedkope modieuze kleding. Misschien voor ons het beste te vergelijken met het beter bekende ‘Primark’. Naarmate meer consumenten financieel getroffen worden, is het niet onaannemelijk dat er een betere markt gaat ontstaan voor betaalbare mode. Hoewel Ross als retailer een behoorlijke tik heeft gekregen in de eerste ‘paniek’ denken wij dat Ross haar kansen kan gaan verzilveren in de nabije toekomst.
Niet alles in de portefeuille is ‘Tech’, ‘Health’ of ‘Communications’. Neem bijvoorbeeld Ross Stores, in de V.S. bekend om haar slogan ‘dress for less’! Bij Ross ligt de focus op laagdrempelige en goedkope modieuze kleding. Misschien voor ons het beste te vergelijken met het beter bekende ‘Primark’. Naarmate meer consumenten financieel getroffen worden, is het niet onaannemelijk dat er een betere markt gaat ontstaan voor betaalbare mode. Hoewel Ross als retailer een behoorlijke tik heeft gekregen in de eerste ‘paniek’ denken wij dat Ross haar kansen kan gaan verzilveren in de nabije toekomst.
Vinger aan de pols
Omdat wij graag de vinger aan de pols houden bij de beoordeling van onze beleggingen, spraken wij gisteren (via Zoom) met Julian Cook, de portefeuillespecialist voor het US Blue Chip Fund. Julian gaf aan dat zij meer dan ooit in gesprek zijn met de verschillende management teams van de bedrijven in de portefeuille. Hierbij ligt de focus nog meer dan voorheen op de balans en financiële gezondheid van deze bedrijven. Het aandelenteam van Cook werkt hierin nauw samen met de credit(obligatie)-teams binnen T Rowe Price om elke balans nog kritischer te kunnen beoordelen. Het stelt ons gerust dat het team van Julian geen andere verrassingen is tegengekomen dan de markt zelf. De goede en degelijke indruk die wij krijgen is voor ons de bevestiging dat wij met het T Rowe Price US Blue Chip Fund een waardevolle positie hebben in onze portefeuilles.
After COVID-19?
De bizarre actualiteit waarin we ons bevinden, heeft ons inzichtelijk gemaakt welke sectoren het meest kwetsbaar zijn voor deze pandemie. De ontwikkeling van de pandemie en het succes van de aanpak hiervan verschilt per regio. Zolang er nog geen vaccin beschikbaar is, is het een illusie om te denken dat alles weer terugkeert naar het oude. Met relatief zware wegingen in de sectoren Gezondheidszorg, Communicatiediensten en Technologie is het US Blue Chip Fund goed gepositioneerd voor het After-COVID tijdperk en de ongetwijfeld disruptieve gevolgen die dit met zich meebrengt. Dat de overheden in de Verenigde Staten op dit moment nog volop worstelen met de pandemie is voor ons geen reden om Amerikaanse Blue chips te mijden. Voor veel sectoren liggen hier kansen. Het is prettig om voor een deel van onze portefeuille belegd te zijn in grote gerenommeerde en wereldwijd georiënteerde bedrijven. Bedrijven met een lange track-record die gewend zijn om voortdurend te anticiperen op de uitdagingen die zij tegengekomen.
And the results are…….
Het Year-to-date rendement van het T. Rowe Price US Bluechip Fund bedroeg per 22 april jongstleden – 5,2%. Het voelt altijd vreemd om negatieve rendementen als ‘goed’ te bestempelen, maar toch zijn wij tevreden met dit resultaat.